Dirigent

Dody Soetanto is sinds 2016 dirigent van Collegium Utrecht. Hij werd geboren op het eiland Timor. Heel jong al raakte hij in de ban van de klassieke muziek, vooral geïnspireerd door zijn grootouders. Hij ging studeren in Bandung, omdat ze daar naast een goede opleiding tot chemisch ingenieur ook een uitstekend universiteitskoor hadden. Hij werd bijna meteen assistent-dirigent van dat koor, en daarna dirigent. Hij vogelde grotendeels zelf uit hoe hij dat het best kon doen.
Dody werkte een half jaar als ingenieur – ‘I loved the job, but i liked the music more’ – toen hij een beurs kreeg voor een muziekreis naar Japan. Daarna besloot hij zijn grote droom achterna te gaan. Hij nam ontslag, reisde naar Europa en meldde zich bij het Utrechts conservatorium, waar hij meteen twee studies tegelijk ging volgen: zang bij Henny Diemer en directie bij Rob Vermeulen. Hij behaalde zijn master in beide vakken in 2014. Sindsdien werkt hij aan een gestage carrière als dirigent en bariton.

Dody treedt regelmatig op als zanger, bijvoorbeeld in de Matthäus Passion en de Messiah. Hij vertolkte rollen in opera’s als Don Pasquale en La Bohème in het Resident Artists Programme van de Nationale Reisopera; The Bear en Le Nozze di Figaro bij de Dutch National Opera Academy, en Le Nozze di Figaro en Porgy and Bess met STUDIO 32. Hij wordt ook vaak gevraagd voor professionele ensembles als Ribattuta Musica, het SWARA Vocal Ensenble en het Groot Omroepkoor.

Als dirigent werkt Dody met verschillende Nederlandse koren en ensembles. In 2013 dirigeerde hij Russische koorwerken in het opleidingsproject van het Groot Omroepkoor. Hij heeft nu naast Collegium Utrecht drie koren onder zijn hoede. Naast Collegium dirigeert Dody ook het VUkoor, het Leids Kamerkoor en popkoor NOIZ.